Acquedotto Pugliese (AQP) je vodo-komunalno poduzeće koje upravlja integriranim vodo-ciklusima u Italiji. Kada govorimo o vodo-tretmanima, u mnogim dijelovima regije operativan je velik broj kanalizacijskih elektropumpi iz visoko cijenjene K+ serije.

Iskustvo s ovim osobitim elektropumpama naveo je tvrtku Acquedotto Pugliese na proširenje asortimana prozvoda dobavljenog od kompanije CAPRARI i uključio među njih nove K-KOMPACT serije: robusne konstrukcije, pouzdane, kompaktne i sigurne.

Glavna područja primjene za K-Kompact elektropumpe su pročišćavanje vode i tretmani: denitrificiranje, nitrificiranje, recirkulacija taloga, filtriranje i u industrijskim instalacijama općenito, posebice u industriji tekstila, papira, čelika, kože, hrane, keramike i kameno-prerađivačkoj.

Vođena stečenim iskustvima iz Njemačke s AWS Konzorcijem i drugih zemalja gdje su ugradnje elektropumpi serije K-Kompact pokazale izvrsne rezultate s muljnom recirkulacijom i sustavima vodo-tretmana, CAPRARI je sugerirao kompaniji AQP zamjenu njihovih progresivno kavitacijskih pumpi s ovima iz K-Kompact serija.

Tehničar AQP-a, voditelj sustava za obradu voda i njegov kolega, šef pogona Otuni, izrazili su svoje zadovoljstvo pravcem suradnje dviju kompanija. "K-Kompact instalacije korištene za mulj postigle su iznenađujuće rezultate u svakom pogledu."

Pogon Otuni obrađuje otpadnu vodu koju proizvede 35.000 stanovnika, količinu od nekih 7.000 m3 vode dnevno.
"CAPRARI, koji je već opskrbio AQP s raznolikom opremom za opskrbu, distrinuciju i obradu vode, također je dobro poznat po sustavima koje je ugradio za kameno-rezačku industriju", rekao je upravitelj pogona Otuni. " Ovo su ekstremno teške primjene. Pumpe moraju biti sposobne prenositi fluide s visokim udjelom abrazivnih čestica i sastojaka u mješavini".
Stanje s otpadnim muljem je postala neodrživa za AQP u pogledu visokih troškova održavanja i perioda kada su sustavi zaustavljani dok su progresivne kavitacijske pumpe (ekscentrične vijčane pumpe), najčešće u upotrebi u ovim instalacijama, bile servisirane.

Progresivne kavitacijske pumpe zahtjevaju mnogo održavanja - dva do tri puta godišnje. Statori i rotori se često istroše (pohabaju). Spojke moraju biti mijenjane oko 6 puta godišnje zajedno sa spojnicama, poklopcima, košuljicama i klinovima. Remeni u varijatoru moraju se mijenjati otprilike jednom godišnje. Sve ovo još pogorša nedopustivo dugo vrijeme potrebno za zamjene.

K-Kompact pumpe su dizajnirane prateći mnoga inovativna istraživanja u dinamici fluida i strukturalnoj mehanici, te specifičnom istraživanju novog motor-pumpa vezivanja koje garantira pouzdanost i učinkovitost. Ove elektropumpe su ekstremno učinkovite jednako u jedno- i dvo- kanalnoj konfiguraciji rotora. Vortex verzija je posebice podesna za primjenu s tekućinama s visokom koncentracijom krutih čestica, dugim vlaknima i otopljenim plinovima. Za specifičnu aplikaciju nije predviđena keramička obloga.

Među drugim karakteristikama K-Kompact elektropumpi, AQP je izratio veliko zadovoljstvo jednostavnim načinom njihove ugradnje.
Na kraju, vezano za K-Kompact pumpe, i instaliranje u 'suhu komoru' može donesti dobrobit od uistinu naprednih rješenja. Pionirski dizajn omogućava elektropumpama kombiniranje sve kompaktnosti monoblok pumpi, njihovih reduciranih nivoa vibracija i ograničene veličine s robusnošću i pouzdanošću pumpi na postolju s elastičnim spojkama.
Spajanje (vezivanje) motor-pumpa je apsolutno pouzdano, jer su ležajevi elektromotora zaštićeni od vlage i naprezanja s dva nezavisna seta ležajeva vratila pumpe. Spajanje motor-pumpa je jednostavno za spajanje i odvajanje, te je održavanje također brzo i lagano. Spajanje je potpuno samopodesivo i ne zahtjeva uobičajena namještanja.
AQP je naglasio kako pumpe zahtjevaju vrlo malo održavanja tako da su vrlo ekonomične i trebaju vrlo kratak period zaustavljanja pogona: motor je vrlo lagano otpojiv od mokrog kraja i ovo kasnije od kučišta, dok cijevi ostaju priključene na kućište. Ovo je bilo jedno od uspješnih točaka suradnje između kompanija AQP i CAPRARI.

Dvostruka mehanička brtva s uljnom komorom za separaciju i lubrikaciju garantira najvišu sigurnost i pouzdanost sustava kroz vrijeme, dok sonde (senzori) provodljivosti drže stanje mehaničkih brtvi pod stalnim nadzorom.

Sada, 4 godine nakon ugradnje, prvi strojevi još funkcioniraju besprijekorno bez održavanja.
Dobavljene da zamijene postojeće progresivne kavitacijske pumpe i za nove sustave muljne cirkulacije, K-Kompact elektropumpe nastavljaju raditi na potpuno zadovoljstvo tehničara koji vode ove sustave.

O kompaniji Acquedotto Pugliese

Acquedotto Pugliese je vodo-komunalno poduzeće koje upravlja integriranim vodo-ciklusima u Italiji. Ono izdvaja, prikuplja i obrađuje vodu da ju učini pitkom, distribuira za javne potrebe i upravlja odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda za regiju Puglia (jugoistočna Italija) i nekoliko općina u drugim regijama.
Mreža cjevovoda dugačka je preko 15.000 km (15 puta dulja od rijeke Po, najduže rijeke u Italiji) i vodom snabdjeva više od 1.000.000 ljudi. Ukupna količina protoka je enormna: preko 19.000 l/sec, dovoljno da napuni 640 olimpijskih bazena za plivanje u jednom satu.
154 sustava za obradu vode, 6 za pripremu vode za piće, 321 rezervoar s 3.000.000 m3 kapaciteta. Ovo su samo neki od statističkih pokazatelja ovog važnog preuzetog poslovanja.